Kada je liječnik dan Učimo

Kada je liječnik dan? Učimo

Možda je teško pronaći u svijetu jednako poštovan, složen i istodobno potreban za svaku profesiju, poput liječnika. Rad ovih stručnjaka pruža nam ne samo zdravlje i dobrobit, već i sam život. I na profesionalnom odmoru čestitati im, obično žele sve zahvalne pacijente.

A kada je Dan doktora slavio po cijelom svijetu?

Svakih se godina slavi, u jesen, prvog ponedjeljka listopada. Ovaj datum je izabrao Svjetska zdravstvena organizacija. Ona je inicirala stvaranje posebnog odmora za medicinske radnike. I prije svega to je dan solidarnosti svih liječnika na planetu, dan aktivnih akcija za očuvanje zdravlja stanovništva.

Kada je liječnik's day? We learnLiječnik je jedno od najstarijih zanimanja na Zemlji. Izvor riječi vodi prema staroslavenskom "laganju". A ako sada ova riječ ima negativnu konotaciju, onda je u starim vremenima to značilo sasvim drugo - "šaputanje", "govorenje", jer su čak i liječnici na mnoge načine bili čarobnjaci, čarobnjaci, a tek tada - kirurzi i herbalisti. A sada ti ljudi često čine čuda, pa pacijenti doslovce izvlače iz drugog svijeta.

A kada je poziv za liječnički dan bio na godišnjoj proslavi, mnogi su bili sretni što podupiru ovu inicijativu. I prije svega ovaj praznik ima za cilj privući pozornost ljudima koji vode idealima humanizma u svijet, spašavaju živote drugih. "Liječnici bez granica" stvoreni su ovim visokim ciljem. Ova je organizacija rođena 1971. godine uz potporu UNICEF-a i Međunarodnog Crvenog križa pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Radi na dobrotvornoj osnovi, postoji zbog dobrovoljnih priloga i javnih donacija. Svatko razumije da je njegova pomoć iznimno važna, jer su glavni pacijenti "Liječnici bez granica" žrtve prirodnih katastrofa, oružanih sukoba, ratova, epidemija i terorizma. I ti ljudi, nesebično radeći na vrućim mjestima, spašavajući živote milijuna ljudi, kao što nitko drugi ne pokazuje veću misiju liječnika. I za njihovu proslavu je uspostavljen Svjetski dan liječnika.

Što se tiče Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana, ovaj praznik se slavi tamo jako drugačije.

Kada se u navedenim zemljama slavi Dan liječnika?

Povijesno gledano, u socijalističkom kampu, treći nedjelja prvog ljetnog mjeseca - lipanj odobrena je stručna praznina medicinskih radnika.

A od 1980., liječnici tih zemalja proslavili su je toga dana. A mjesec dana ranije, dvanaestoga svibnja, mlađi medicinski djelatnici su počašćeni - ovo je Međunarodni dan medicinske sestre.

Koje se događaje održavaju u Rusiji, kada dolazi Dan liječnika?

Pored internih proslava u svakoj bolnici i poliklinici za ovaj datum, Ministarstvo zdravstva može zakazati posebne bonuse za izvrsne radnike. Liječnički dan u 2013. obilježen je svečanim govorima čelnika uprava, koji su čestitali medicinskim djelatnicima i izvijestili o radu na području zdravstva za 2012. godinu.

Related news

  • When do childrens eyes change
  • Llevas lentillas Estos consejos de cara al verano te vendrán de perlas
  • Where can you swim with dolphins in Moscow
  • Are yogurts really useful?
  • Familiar and unfamiliar asparagus
  • Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo Kada je liječnik dan Učimo